BOOK ONLINE

ή επικοινωνήστε μαζί μας στοinfo@fotaxia.gr

Διαδρομή 4

Ρέμα Φλώρου – Κορυφή Πρ. Ηλίας.

Κεντρική Μακεδονία.

Βόρας «Καϊμακσαλάν»: Ρέμα Φλώρου – Κορυφή Πρ. Ηλίας.

Κυκλική διαδρομή: Επαρχιακός Δρόμος Αγ Αθανασίου Χιονοδρομικού «Καϊμακσαλάν» - Ρέμα Φλώρου – Κορ. Πρ. Ηλία – Δασικό Σπίτι - Ρέμα Φλώρου - Επαρχιακός Δρόμος.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Υ/Δ: -40+824-864+40

ΑΠΟΣΤΑΣΗ Χμ:12,5 ~

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 2

ΧΡΟΝΟΣ: 5.5 h ~ Με μικρά διαλλείματα. Ρυθμός ανάβασης Υ/Δ 300 Μ.Α.Ω

ΣΗΜΑΝΣΗ: Καμία.

Νερό στην Διαδρομή: Εποχικά από πηγές και ρέματα.

Κατάλληλη εποχή :Χειμώνας, Άνοιξη, Αρχές καλοκαιριού.

Προσοχή: Η χάραξη της διαδρομής στον χάρτη είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης και δεν είναι απόλυτα ακριβείς.

Τμήμα χάρτη περιοχής: Anavasi ΚΑΪΜΑΚΣΑΛΑΝ Topo50

ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Νόμος Πέλλας – Άρνισσα – Επαρχιακός δρόμος Παλιού Αγ Αθανασίου Χιονοδρομικού Κέντρου «Καϊμακσαλάν».

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Με το αυτοκίνητο παίρνουμε τον επαρχιακό δρόμο Παλιού Αγ Αθανασίου για Χιονοδρομικού Κέντρου «Καϊμακσαλάν», 11Χμ. μετά την διασταύρωση του Παλιού Αγ. Αθανάσιου σε υψόμετρο 1700Μ (1) συναντάμε αριστερά μας, Βορειοδυτικά ΒΔ, τρακτερόδρομο. (900 μέτρα περίπου από το διάσελο του «Χασανάκου»). Κατηφορίζουμε στον τρακτερόδρομο μέσα από δάσος με Μαυρόπευκα, για 700 περίπου μέτρα και σε 10΄λεπτα περίπου, φτάνουμε σε υψόμετρο 1650Μ στην σμίξη δύο ρεμάτων (2). Περνάμε το ρέμα που κατεβαίνει Ανατολικά Α από το «Τουρκολίβαδο», συνεχίζουμε και περνάμε στην αριστερή, Δυτική Δ όχθη του δευτέρου ρέματος, «Ρέμα Φλώρου», που κατεβαίνει από τον Βορρά Β, και ανηφορίζουμε σε φαρδιά ρεματιά από «Γελαδόστρατες», περνώντας πότε δεξιά ποτέ αριστερά την κοίτη του ρέματος. Το Ρέμα σταδιακά αρχίζει να στενεύει, και σε υψόμετρο 1760Μ συναντάμε σμίξη με ρέμα αριστερά. Περνάμε το κύριο ρέμα και ανηφορίζουμε έντονα την πλαγιά μπροστά μας, ώσπου βγαίνουμε από το δάσος, φτάνουμε σε χωματόδρομο (3), ο οποίος αριστερά μας πάει στα «Μακεδονικά Πάκια» και δεξιά στις στάνες, έχοντας παράλληλα υδραύλακα που κατεβάζει νερό.

Ήμαστε σε υψόμετρο 1815Μ, αφού καλύψαμε -50+165 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 2,3Χμ., σε χρόνο 45 λεπτών από την αρχή της διαδρομής.

Προσοχή: Εάν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να κινηθούμε στην κοίτη του ρέματος, μπορούμε να κινηθούμε δεξιά Ανατολικά Α του ρέματος λίγο ψηλότερα από την κοίτη στην αρχή μέσα στο δάσος και στην συνέχεια σε ξέφωτο από «Γελαδόστρατες».

Μπροστά μας έχουμε τις ομαλές πλαγιές της «Μπασίνας», ανηφορίζουμε στην αρχή ομαλά και στην συνέχεια πιο έντονα με κατεύθυνση Βόρεια, Βορειανατολική ΒΒΑ, προς το μοναχικό δέντρο στην ψηλά στην πλαγιά, περνάμε από το δέντρο, συνεχίζουμε ανηφορίζοντας, περνάμε από πυραμίδες μικρών βράχων, συνεχίζουμε Βορειανατολικά ΒΑ και φτάνουμε σε ράχη έχοντας δεξιά μας ρεματιά και την κορυφή « Μετερίζι», όπου διακρίνουμε τις πίστες του χιονοδρομικού (4).

Ήμαστε σε υψόμετρο 2220Μ, αφού καλύψαμε +405 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 2 Χμ., σε χρόνο 1 ώρας και 15 λεπτών από την θέση (3).

Συνεχίζουμε σε ομαλή ράχη με κατεύθυνση Βορειοδυτική ΒΔ, σύντομα φτάνουμε σε βραχώδη ράχη η οποία έχει σε όλο το μήκος της ερείπια παλιών οχυρώσεων, και καταλήγουμε σε υψίπεδο κοντά στην συνοριακή γραμμή με την FYROM (6), έχοντας αριστερά μας Δυτικά Δ τον «κώνο» της κορυφής «Μαλκουτσίτσα» (2247Μ), και δεξιά μας Ανατολικά Βορειανατολικά ΑΒΑ την κορυφή του «Προφήτη Ηλία» που ακόμα δεν βλέπουμε.

Ήμαστε σε υψόμετρο 2360Μ, αφού καλύψαμε +140 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 1,3 Χμ., σε χρόνο 30 λεπτών από την θέση (4).

Προσοχή: Εάν δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε την ράχη μπορούμε στο υψόμετρο 2300Μ, πριν τα Βράχια (5),να συνεχίσουμε με κατεύθυνση Βόρεια Β προς την ρεματιά, συνεχίζουμε σε πλαγιά που μας βγάζει στο οροπέδιο και την κορυφή κερδίζοντας χρόνο περίπου 30΄λεπτων.

Συνεχίζουμε Βορειανατολικά ΒΑ σε υψίπεδο στην αρχή, μέσα από ερείπια οχυρωματικών έργων και θέσεων μάχης όπου υπάρχουν διάσπαρτα υπόλειμμα από μάχες που δόθηκαν στην κορυφή το 1916. Στην συνεχεία ανηφορίζουμε πλαγιά που μας ανεβάζει στο οροπέδιο όπου διακρίνουμε τον τρούλο της εκκλησίας του Πρ Ηλία, και σταδιακά όλο το οροπέδιο με την εκκλησιά να δεσπόζει στο πιο ψηλό του σημείο, πάνω από τις Βόρειες ορθοπλαγιές του βουνού «Γκολόβιτσα». Σύντομα συναντάμε πυραμίδα τις συνοριακής γραμμής, μνημείο πεσόντων, που στο υπόγειο του έχει οστεοφυλάκιο νεκρών Σέρβων στρατιωτών, και καταλήγουμε στο Σέρβικο εκκλησάκι του Πρ. Ηλια στην ψηλότερη κορυφή του Βορρά «Καϊμακσαλάν» (7).

Ήμαστε σε υψόμετρο 2524Μ, αφού καλύψαμε +164 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 0,9Χμ., σε χρόνο 30 λεπτών από την θέση (6).

Συνολικά από τη αρχή της διαδρομής, καλύψαμε -50+840 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 6,5Χμ περίπου, σε χρόνο 3 ωρών.

Από την κορυφή εάν το επιτρέπει καιρός βλέπουμε. Νοτιοανατολικά το Βέρμιο τον Όλυμπο και των Θερμαϊκό. Νοτιοδυτικά την λίμνη Βεγορίτιδα, την λεκάνη τής Πτολεμαΐδας, στο βάθος τον Σινιάτσικο. Δυτικά την λεκάνη της Φλώρινας στο βάθος το Βίτσι και ο Γράμμος. Βορειοδυτικά η πεδιάδα του Μοναστηριού (FYROM), στο Βάθος το Περιστέρι με τα Μπίτολα στους πρόποδες. Βόρεια την κοιλάδα της «Γκολόβιτσας». Βορειανατολικά Κουτσούμπεη, Πίνοβο και Τζένα.

Για την επιστροφή μας στην αφετηρία έχουμε τρεις επιλογές

 1. Επιστροφή από την διαδρομή που ανεβήκαμε.
 2. Από την κορυφή με κατεύθυνση Νοτιοανατολική ΝΑ κατηφορίζουμε στο λεκανοπέδιο, συναντάμε τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού και κατεβαίνουμε στο saleτου χιονοδρομικού στα 2059Μ (8β).
  Από το saleκατηφορίζουμε, έχοντας αριστερά μας την κορυφή «Μετερίζι» 2130Μ, συνεχίζουμε έχοντας αριστερά μας αναβλύσεις, και σε υψόμετρο 2000Μ περίπου, αλλάζουμε την κατεύθυνση μας σε Νοτιοδυτική κατηφορίζοντας σχετικά έντονα τις Νότιες πλαγιές της «Μετερίζι», ώσπου σε υψόμετρο 1780Μ καταλήγουμε σε δρόμο που παράλληλα του έχει αυλάκι μεταφοράς νερού. Περνάμε τον δρόμο έχοντας αριστερά μας στο ξέφωτο μαντρί, συνεχίζουμε Νοτιοδυτική μπαίνουμε στο δάσος έχοντας αριστερά μας μικρή ρεματιά, κατηφορίζουμε σε δάσος για 100~150 μέτρα ακολουθώντας «Γελαδόστρατες», στρίβουμε Ανατολικά και σε ξέφωτο του δάσους βρίσκουμε το «Δασικό σπίτι» (10). Από το «Δασικό σπίτι» παίρνουμε τρακτερόδρομο που τον ακολουθούμε έως την αφετηρία μας.
 3. Από την ρεματιά των πηγών του ρέματος του «Φλώρου». Η πιο εντυπωσιακή διαδρομή, τέλος άνοιξης αρχές καλοκαιριού όταν το ρέμα έχει αρκετό νερό, μίας και η ρεματιά έχει αρκετούς καταρράκτες. Από την κορυφή με κατεύθυνση Νότια Νοτιοανατολική ΝΝΑ, κατηφορίζουμε στο λεκανοπέδιο περνώντας από παλιό στρατιωτικό νεκροταφείο με διάσπαρτους τάφους. (Δεύτερο νεκροταφείο υπάρχει Δυτικά Δ της κορυφής σε βόρεια πλαγιά μέσα στα σύνορα της FYROM). Δυστυχώς τα τελευταία χρονιά κάποιοι ανόητοι καταστρέφουν τους τάφους ψάχνοντας «θησαυρούς» από ανθρώπους που δεν είχαν καν να φάνε.

Περνάμε από τον τελευταίο συλημένο τάφο, (800 μέτρα περίπου από τον Πρ Ηλία) και σταδιακά κατηφορίζουμε ομαλά στην αρχή, και πιο έντονα στην συνεχεία έχοντας στα δεξιά μας την ρεματιά ώσπου φτάνουμε σε αυλάκι (8) που μεταφέρει το νερό της ρεματιάς στην Σαραντόβρυση.

Ήμαστε σε υψόμετρο 2200Μ, αφού καλύψαμε -324 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 1,7 Χμ., σε χρόνο 35 λεπτών από την κορυφή (7).

Προσοχή: Από το σημείο αυτό και ως χαρακτηριστικό μοναχικό βράχο (9) που είναι χαμηλά στη δυτική πλευρά της «Μετερίζι» όπου και ο προορισμός μας. Η προσοχή συνίσταται στο ότι στην πλευρά αυτή και πάνω από την ρεματιά είναι σε μεγάλη επιφάνια οι αναβλύσεις των πυγών του ρέματος. Σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν δεν έχουμε πρόβλημα, εάν όμως ο καιρός είναι αρκετά ζεστός βαλτώνουμε, και αρκετά κρύος έχουμε συνεχώς παγίδες με πάγο.

Προκειμένου να αποφύγουμε το παραπάνω σημείο προχωράμε για 600 μετρά περίπου στο αυλάκι (8α) και στην συνέχεια κατηφορίζουμε στην Δυτική πλαγιά της «Μετερίζι» ώσπου φτάνουμε σε χαρακτηριστικό βράχο (9).

Ήμαστε σε υψόμετρο 2000Μ, αφού καλύψαμε -200 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 1,2 Χμ., σε χρόνο 20 λεπτών από την θέση (8).

Από τον βράχο συνεχίζουμε στην αρχή παράλληλα με το ρέμα και στην συνέχεια Νοτιοανατολικά, περνάμε από «ώμο» που στην Δυτική πλευρά του έχει βράχινο τοίχο και θέα σε όλο το ρέμα. Περνάμε τον ώμο, κατηφορίζουμε και σε υψόμετρο 1780Μ καταλήγουμε σε δρόμο που παράλληλα του έχει αυλάκι μεταφοράς νερού. Περνάμε τον δρόμο έχοντας αριστερά μας στο ξέφωτο με μαντρί, συνεχίζουμε Νοτιοδυτικά ΝΔ, μπαίνουμε στο δάσος έχοντας αριστερά μας μικρή ρεματιά, κατηφορίζουμε σε δάσος για 100~150 μέτρα ακολουθώντας «Γελαδόστρατες», στρίβουμε Ανατολικά και σε ξέφωτο του δάσους βρίσκουμε το «Δασικό σπίτι» (10).

Ήμαστε σε υψόμετρο 1750Μ, αφού καλύψαμε -250 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 2,3 Χμ., σε χρόνο μιας ώρας από την θέση (9).

Από το «Δασικό σπίτι» παίρνουμε τρακτερόδρομο που μας πάει στην σμίξη των δύο ρεμάτων σε υψόμετρο 1640Μ και στην συνέχεια στην αφετηρία μας σε υψόμετρο 1700Μ (1).

Ήμαστε σε υψόμετρο 1700Μ, αφού καλύψαμε -110+50 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 1,3Χμ., σε χρόνο 35 λεπτων από το δασικό σπίτι (10).

Συνολικά από τη αρχή της κατάβασης. Καλύψαμε -840Μ υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 6,5Χμ περίπου, σε χρόνο 2 ωρών και 30 λεπτών.

Συμβουλή: Λόγω του ανάγλυφου του βουνού (Μεγάλα οροπέδια, ομαλές πλαγιές), είναι δύσκολος ο προσανατολισμός σε περίπτωση ομίχλης καλό είναι να αποφεύγετε η δραστηριότητα από άτομα που δεν είναι έμπειρα στις τεχνικές προσανατολισμού (Χάρτης Πυξίδα) και πλοηγούς cps με «φορτωμένη» την διαδρομή.

 1. Χάρτης Προσανατολισμού Βόρας
 2. Ρέμα Φλώρου
 3. Ρέμα Φλώρου
 4. Ρέμα Φλώρου
 5. Ρέμα Φλώρου από ψηλά Στο βάθος η Πιπερίτσα
 6. Τραβερσάροντας στις πλαγιές τής Μπασίνας
 7. Συνοριακή Γραμμή Στο βάθος Βέρμιο Όλυμπος & Θερμαϊκός
 8. Η Μαλκουσίτσα Στο Βάθος Περιστέρι & Μπίτολα
 9. Υπόλειμμα από μάχες
 10. Οροπέδιο του Καϊμακσαλάν
 11. Μνημείο πεσόντων οστεοφυλάκιο
 12. Πρ Ηλίας
 13. Η λίμνη Βεγορίτιδα το Βέρμιο & ο Όλυμπος
 14. Η λεκάνη της Φλώρινας Στο βάθος ο Γράμμος
 15. Η λεκάνη τής Πτολεμαΐδας Στο βάθος ο Σινιάτσικος
 16. Συλυμένοι τάφοι
 17. Ρέμα πυγών Φλώρου
 18. Οι πυγές του Φλώρου & η ράχη της Μπασίνας
 19. Ρέμα Φλώρου Αριστερά Χασανάκος & Σαμπάνι
 20. Δασικό Σπίτι.